Bøger

Litteratur tendenser

E-bøger og lydbøger vinder stort frem på litteraturmarkedet, men er det egentlig så skidt? Det kigger vi lidt på i denne artikel. 

Fordele og ulemper

Man kunne godt frygte lidt, at de gode gamle bøger helt forsvinder, og at ingen i fremtiden vil vide, hvad en rigtig bog er. Og det kan der måske være noget om. Men selv om salget af fysiske bøger kan være faldet, tyder det ikke på, at folk læser mindre. Faktisk kan netop e-bøger og lydbøger få folk, der ellers ikke har for vane at nyde en god bog, til at få øjnene op for læse. Nogen vil nok mene, at det ikke er det samme, som at gå på biblioteket og udvælge sig en bog fra hylderne, men når alt kommer til alt, er litteraturen også nødt til at følge med udviklingen. De kommende generationer vil ikke have samme forhold til bøger som vi. De er vokset op i en digital verden, og bøgerne skal kunne konkurrere med al den anden underholdning de har adgang til. Samtidig rummer både e-bøger og lydbøger andre muligheder i form af hjælp til folk med læsevanskeligheder. 

Nye genrer vinder frem

Skønlitteratur er stadig populært, og her er især krimier dominerende. Mange bliver fascinerede af at læse om, hvordan kriminalitet opklares og nyder spændingen. Men faglitteratur som man kan lære af, bliver også flittigt læst. Her er især tale om kogebøger, som vejleder om madlavning i forhold til forskellige diæter, bøger om håndarbejde af enhver slags og beskrivelser af historiske begivenheder. Det der dog især vinder frem, er dokumentarer, biografier og selvhjælpsbøger. Altså bøger der beskriver virkeligheden omkring bestemte hændelser, eller hvor man kan lære en usædvanlig person bedre at kende. Her kan være tale om alle lige fra kronprinsen til en krigsfotograf, så længe det bare handler om rigtige mennesker og deres oplevelser og liv. Ofte kan deres fortællinger overgå fantasien i skønlitteraturen, og inspirere en til at hanke op i sig selv. Selvhjælpsbøger kan i dag findes til alt lige fra det spirituelle til det mere håndgribelige. Uanset hvilket problem man går og tumler med, kan man finde en bog, der tilbyder hjælp og gode råd til selvhjælp. For eksempel kan det omhandle vægttab, træning, selvværd eller endda alkoholmisbrug. Det kan være svært at ændre sine vaner, og har man et misbrug af eksempelvis alkohol, er det nok tvivlsomt, at man kommer ud af det udelukkende ved at læse en bog om emnet, men det kan være et godt supplement til professionel alkoholbehandling.